Széplakterv lakberendezés, belsőépítészet

,,Az első házat az ellenségünknek, a másodikat a barátunknak, a harmadikat magunknak építjük.”

Hitünk szerint „belülről kifelé” kell megálmodni, megtervezni, felépíteni egy házat. A családtagok lelki alkatát, szokásait, életritmusát a legapróbb részletekig elemezve - a funkciót és praktikumot ötvözve - a belső otthonképből kiindulva kell a ház tervezését kezdeni.

Ezek az elvek érvényesülnek egy lakás átalakításánál, felújításánál is, ahol ugyanolyan fontos a tervezői munka. A kisebb lakóterek átalakításánál fokozottan kell figyelni a térarányokra, térszervezésre, amivel megteremthetjük a harmóniát.

Az új otthon képének kialakítása a tervező és a megbízó közös feladata.
Tervezői munkánkban először a belsőépítész-lakberendező kerül kapcsolatba megbízóinkkal és magas empatikus készséggel közösen, alakítják ki az otthon képét, hangulatát (már ilyenkor figyelembe véve, hová kerüljön majd a családfő kedvenc fotelja, vagy a család büszkesége a nagymama kredence).

A belsőépítész-lakberendező készíti el az alaprajzi tervet. Ezt az érzésekkel, várakozással, elégedettséggel átszőtt elképzelést az építész önti formába. Ezután részt veszünk a kivitelezés lebonyolításában, egészen a nagymama kredencének elhelyezéséig. Mindezt úgy, hogy az eredeti terv, a megálmodott otthon valósulhasson meg.


ÉPÍTKEZŐKNEK:

Az ,,építkezés” szó hallatán sokaknak a hideg futkos a hátán, másoknak egy izgalmas kihívást, az álmok, megvalósulását jelenti. De vajon mitől vannak a negatív érzések?
Mindenki hallott már rémtörténeteket az építkezésekkel kapcsolatban, és valljuk meg, van is alapjuk. Érdemes megvizsgálni, hogy miből adódtak ezek a kellemetlen tapasztalatok.

Aki már épített házat, megélhette azt, hogy még a ház elkészülte előtt rádöbbent, hogy bizonyos dolgokat már másképp tenne. Nem elég nagy a konyha; nem megfelelő az elrendezés, stb.. Az idő múlásával egyre erősödik a csalódás érzése, csökken „az édes otthon” érzete. A másik tipikus probléma, amikor rosszul gazdálkodnak az anyagiakkal, és nem marad pénz a belső munkákra, vagy a bútorozásra.

Az érzésbeli csalódottságon túl a mai világban az anyagiakra fokozottan figyelni kell, mert 5 négyzetméternyi felesleges tér akár 1 M Ft pénzkidobást is jelenthet, ugyanakkor megbecsülhetetlen értéke van egy jól funkcionáló belső térnek.

Álmodozzunk, de a földön járva!

Tudnunk kell, hogy vannak dolgok, amik százezreket, de akár milliókat is kivesznek a zsebünkből. Például egy mozgalmas homlokzat, vagy egy bonyolult, törésekkel teli tető. A túlméretezett belső tér, feleslegesen drága burkolatok.

Divatok jönnek, mennek, de a ház marad. Felül kell emelkednie mindenféle divathóborton, egyedinek és ízlésének kell lennie és sokáig annak is kell maradnia. A házat értékarányosan kell megtervezni, felépíteni. Gondolni kell arra is, hogy a ház piacképes maradjon. Egy kacsalábon forgó nagy és drága házat sokkal nehezebb, vagy lehetetlen reális áron eladni, mint egy emberi léptékű, jól funkcionáló, gazdaságosan felépített ízlésesen kivitelezett házat.

A bevezetőben már említettem, hogy mit tartok fontosnak tervezői munkám során. A szlogenünk szellemében dolgozunk, miszerint: ,,Az első legyen olyan, mint a harmadik lehetne.”

A régi magyar közmondás szerint, a harmadik házat építjük magunknak. Ez a bölcselet tapasztalatokon alapul. Sajnos kevés embernek van lehetősége, hogy a harmadik felépített házában találja meg azt a harmóniát, amit keres. Ebben szeretnénk segíteni megrendelőinknek.

Mivel a háztervezést a belső tér kialakításával kezdjük, és nem a meglévő külső szerkezethez alakítjuk az életteret, így sokkal jobban ki tudjuk szolgálni az egyedi igényeket, jobban tudunk gazdálkodni a térrel.

Voltak olyan esetek, amikor a meglévő drága bútorokhoz igazítottuk a ház belső terét. Más esetben olyan kicsi házat kellett tervezni, hogy felmértük a bútorokat, hozzáadtuk az ergonómiailag szükséges mozgásteret, és így alakult ki a ház végleges mérete.

Volt eset, mikor a megrendelő kész háztervvel érkezett hozzánk, belsőépítészeti tervet és a kivitelezés bonyolítását kérte tőlünk. A tervdokumentáció egy rendkívül költséges ház terveit tartalmazta. A számításaink után a megbízónk úgy döntött, hogy készíttet velünk egy másik tervet. A régi terv elvetésével és az új terv megvalósításával több milliót spórolt.

Ezek természetesen szélsőséges példák, de hűen tükrözik, hogy az ésszerű, jól átgondolt tervezéssel mennyi problémát tudunk áthidalni.

LAKÁSFELÚJTÓKNAK: Mindenkinek természetes igénye, hogy környezetén változtasson, szebbé, újszerűbbé tegye. Sokan döntenek úgy, hogy meglévő lakásukat, házukat korszerűsítik, az új igényeiknek megfelelően átformálják. Az egyedül álló fiataloknak, ifjú házasoknak, többgenerációs családoknak is megfelelő életteret biztosít egy ésszerűen átalakított lakás.

A lakásfelújítás is izgalmas kihívás a tulajdonosnak és a tervezőnek is.

A lakás, vagy családi ház átalakításnál általában nem szokták a tervező közreműködését kérni, pedig itt is érvényesül a szabály, miszerint sokat spórolhatnak egy komplett terv elkészítésével. A tervezői díj sokszorosan megtérül.
 
Az otthonunk megtervezése nagy önismeretet igényel a tulajdonos részéről, és széleskörű szakmai tudást a tervező részéről.

Az új otthon megtervezése közös feladat. Nagyon fontos, hogy jó kapcsolat alakuljon ki a tervező és a megbízó között. A tervező az, akivel meg kell osztani a szokásainkat, a lelkünkbe kell engedni, hogy személyiségünkre hangolódva a megfelelő otthont tudja megálmodni.

El sem hinnénk, hogy milyen nehéz egy jól funkcionáló, esztétikus, és takarékos lakást létrehozni. Sajnos erre is csak akkor jövünk rá, ha már megvettünk egy drága ülőgarnitúrát, de túl zsúfolt lett a tér. Vagy, megtörtént a burkolás, de nem illik hozzá stílusában az a bútor, ami most tetszik és szeretnék megvenni.

Egy komplett átalakítási tervet részleteiben is megvalósíthatunk, időben eltolva, úgy ahogyan azt anyagi lehetőségeink megengedik, de a végén mégis az eredeti terv, a harmónia valósulhat meg, elkerülve a hírtelen jött ötletek miatt adódó felesleges pénzkidobásokat. Sorolhatnám a problémákat, de nézzük inkább, hogy miként kerülhetők el ezek a gondok.

Jó ha tudjuk, és ezt a tervezővel is közöljük, hogy mennyit számunk a lakásfelújításra. Ez nagyon fontos, és tudatosítanunk kell magunkban, hogy ezt a pénzt a lakásra akarjuk szánni. Azok a válaszok nem megfelelőek, hogy:

,, Minél kevesebbet.” , vagy, : ,,Majd meglátjuk.”.

Ez azért nagyon fontos, mert így egy lelkiismeretes tervező a rendelkezésre álló anyagi forrásokból, a lehető legtöbbet hozza ki. Különböző árkategóriák léteznek a lakásfelújítás során használt anyagok, burkolatok, tapéták, bútorok stb. között. A tervezési koncepció során a tervező megbízóval egyeztetve egy fontossági sorrendet tud felállítani.

A jól felkészült tervező rengeteg praktikát tartogat a tarsolyában. Apró, de nagyszerű ötletekkel, kis költségű megoldásokkal, drága dolgok kiváltásával, de a látvány, a hatás meghagyásával nagy segítséget nyújthat a megbízójának.

Lakásfelújítás során számításba jöhet a tér teljes átszervezése, azaz a falak bontása, áthelyezése. Az átalakítási tervek között talál példákat, és a tervezés részleteit a publikációk között olvashatja..

Ebben az esetben még inkább fontos a tervezői közreműködés, mert szükség van ergonómiai számításokra, méretezésre, hogy ideálisan használjuk ki a rendelkezésre álló helyet. Azon kívül fokozottan figyelni kell a térarányokra, mind a falak áthelyezése, mind a berendezés megtervezése során.

Ahány lakás átalakítás, annyi egyedi megoldásra váró „probléma”, annyi egyedi igény, ezért nem is érdemes a részleteket taglalni.
Ha felkeltettük az érdeklődését, kérem tiszteljen meg bizalmával, egy személyes konzultációval.


Konyhatervezés
Tudta-e, hogy a kényelmes konyha tervezéséhez ismernünk kell a háziasszony kedvenc papucsa sarkának magasságát?
Egy új konyhaszekrény megvalósítása drága mulatság, ezért érdemes jól képzett tervezőre bízni a tervezést, hogy ne csak mutatós, de megfelelően méretezett és kényelmes is legyen.

Tudja-e Ön , hogy mit jelent a konyhatervezés? Mitől kényelmes és jól funkcionáló egy konyha? Ha a konyhája berendezésén, vagy átalakításán gondolkozik, érdemes elolvasnia ezt a néhány sort!
Ha új konyhát szeretne valaki, első lépésben felkeres egy konyhastúdiót, vagy egy konyhaszekrénygyártással foglakozó vállalkozást. Kiválasztja a megrendelő az anyagot, a szekrényajtó frontokat, és a pontos felmérés után kiosztják a rendelkezésre álló helyet, azaz egymás mellé helyezik a különböző szekrényelemeket. Így kialakul a szekrény végleges formája, képe, ami az esetek nagy részében tetszetős, kellemes látványt nyújt.
Egy laikus szemlélő tágra nyílt szemmel mondaná:
,,Hol itt a baj? Hiszen elkészült a szép konyha!”

Mielőtt rátérnék a konyhatervezés fő szabályaira, egy kis kitérőt tennék. Az ergonómia fontosságát szeretném hangsúlyozni a belsőépítészetben, a lakberendezésben és a bútortervezésben, ami nélkül nincs jó tervezés.

Mi is az ergomónia?
Az ergonómia az a tudománycsoport, amely az emberi adottságoknak megfelelő munkaeszközök, tárgyak és környezet kialakítását célozza azért, hogy az ember teljesítőképességét a legnagyobb fokon kifejthesse, továbbá az ember kényelmét, biztonságát, egészségének megőrzését biztosítsa.
Bútortervezésnél ergonómiai szabályok alatt értjük az ember kényelemérzetét javító, egészség- károsító testhelyzetek elkerülését célzó tervezési elvek csoportját.

Az ergonómiát támogató tudományterületek:
• embertani ismeretek: anatómia, antropometria , biomechanika, fiziológia, pszichológia
• munkaszervezés és technológia
• környezetre ( mikrokörnyezetre) vonatkozó ismeretek.

A bútorok többségénél fő törekvés, hogy a termék funkcionálisan helyes legyen. Ezért a bútorok tervezésében a funkciótervezés, valamint a méretezés funkcionális és ergonomiai szempontból különös jelentőséggel bírnak. A bútorok funkcionális méretezése a használati tárgyak méreteinek,az ember antropometriai méreteinek felhasználásával, valamint az ergonómiai méretezési szempontok figyelembevételével történik.
A bútorok funkcionális tervezésénél az ergonómia fő vizsgálati területeinek eredményeiből legnagyobb mértékben a testméretekkel , mozgástartományokkal, fáradás és kényelemérzéssel, testhelyzetekkel összefüggő ismeretanyagra tudunk támaszkodni a tervezés során.
(antropometria: emberméréstan) Az antropológia segédtudománya, amely az emberi test méreteinek és mozgástartományainak megállapításával foglakozik )

A száraz kitérő után mit kell figyelembe venni a konyhatervezésnél? Bizonyára tapasztalta már, hogy némelyik konyhában nagyon elfáradt, nehezen ment a munka, egy másikban viszont könnyedén kényelmesen tudott dolgozni. Ilyen esetekben tapasztaljuk a gyakorlatban az ergonómiai szabályok fontosságát.

Az ergonómiai konyhatervezés azt jelenti, hogy az általános követelmények mellett a konyha a lehető legnagyobb mértékben a használó igényeire és egyéni méreteire szabott legyen. Ennek elérése a konyhatervező egyik legfontosabb feladata. A konyhai munkahely ergonómiai jelentősége abból adódik, hogy a nők többsége sok időt tölt konyhai munkával.

Ha a konyhai berendezések méreteit nem igazítjuk a használó testméreteihez, nagymértékű fizikai terhelés lép fel munka folyamán. Az ergonómiai tervezés során belsőépítész méretet vesz a konyhát használó(k)ról, mint egy szabó, és ennek szellemében méretezi a konyhát.

  Lehetséges, hogy ez első hallásra felesleges macerának tűnik, de nézzük, hogy milyen terhelési tényezők hatnak egy háziasszonyra munkája során, és mi mindent védhetünk ki a megfelelő tervezéssel.

A fizikai fáradás esetei:
• állás hosszú időn keresztül
• feleslegesen nagy útvonal miatti járkálás
• kényszertesthelyzetek
• hosszú ideig statikus izomigénybevétel
• szélsőséges mozgások, térdelés, guggolás

Pszichikai fáradás:
• kapkodás
• rossz elrendezés miatt ügyetlen mozdulatok
• figyelem összpontosítás gyakori változása, gyakori keresgélés
• kis hely a munkavégzéshez

Klimatikus terhelés:
• hőtermelés
• szagok
• légmozgás, huzat
• gőz

Megvilágítási viszonyokból adódó szemterhelés.

Zajok:
• konyhagépek
• beszélgetés
• külső zajok
A konyhatervezésnél nagyon sok egyéni elvárásnak kell megfelelni. Kezdve az építészeti adottságoktól, a család étkezési, főzési, vásárlási szokásain keresztül, megannyi különös igény merülhet fel. Nem térnék ki részletesen a konyhatervezés fő szabályira, ami a konyhai munkák technológiai sorrendjéből és az ergonómiai szabályok betartásából tevődik össze, mert esetenként más és más elvek kerülnek előtérbe.

Összegezve a konyhatervezésről leírtakat, a szakszerű tervezés fontosságát szeretném kiemelni. Egy új konyha kialakítása nagy anyagi ráfordítást igényel ezért nem mindegy, hogy miért fizetjük ki a pénzt. A tervezési díj a konyhák gépek nélküli bekerülési árának 0,5-2 %, ami nem megfizethetetlen, ellenben egy kényelmes jól funkcionáló konyhában dolgozhatnak a hölgyek.
Ha volt türelme végig olvasni ezt a leírást és érdeklődése még továbbra is fennmaradt, valamint eltökéltsége megerősödött abban, hogy egy egyedi, szép és kényelmes konyhát szeretne kialakítani - amiben még az urak is kedvvel főznek és mosogatnak-, forduljon hozzánk, mi segítünk!


 


Legjobb belsőépítészeti és lakberendezési  tanács, a személyes, az Ön saját belsőépítészeti és lakberendezési gondját orvosoló  tanács, ezért  vegye fel a kapcsolatot a belsőépítész, lakberendezővel.